Tenk å kunne velge og vrake ressurser etter hva som passer best, - og det kvalitetssikret og helt gratis! Sånn er det for lærere og elever i den videregående opplæringa som bruker NDLA.
Nasjonal Digital Læringsarena eller NDLA, er en læringsressurs som er organisert gjennom fylkeskommunene, og innholdet/læremidlene utvikles i en dynamisk prosess der de sosiale mediene er en del av infrastrukturen. Det tas altså høyde for muligheten til å lære på smartere måter i dag (Krokan, 2012), enn før de sosiale medienes "inntog".
Jeg er lærer for Vg1-elever i Helse og oppvekstfag og har brukt ressurser fra NDLA siden oppstarten. Helse og sosialfag, som det het den gangen i 2007, var et av de første utdanningsprogrammene som det ble utviklet nye læremidler for, og som jeg fikk gleden av å bruke. Siden har jeg enkelt kunne hente aktuelt fagstoff, videosnutter og andre aktuelle verktøy etter hvert for å «levendegjøre» nye presentasjoner av tema, mål og oppgaver for elevene på ITSL.
Egentlig var det ikke så mange grepene som skulle til for å oppleve mestring ved i større grad å nyttigjøre seg noen av de mange mulighetene digitale læremidler gir for å variere tilrettelegginga for læring. Nesten umerkelig er behovet for læreboka blitt mindre, selv om jeg nok må innrømme at ressursene mer har blitt brukt til å støtte opp om tradisjonell tilrettelegging enn å organisere nye måter å produsere læring og kunnskap på. Dette påpekes også i boka Smart Læring (Krokan, 2012), som noe jeg tydeligvis ikke er alene om.
Og, - utviklingen av læremidlene har gått fort, og det gjelder etterhvert også for de andre fagene i den videregående opplæringa. For å nevne et eksempel så lanseres en spennende nyhet til skolestart 2014, nemlig NDLA film, som nå er tilgjengelig i betaversjon. Her, som på fagsidene ellers, oppfordres vi til å komme med tips, spørsmål eller ønsker på NDLAs facebookside.
Bildet av ressurskartet er hentet fra førstesiden til NDLA og hver boks i oversikten inneholder link til aktuelle ressurser.
Går en f.eks inn på Aktualitet, så ligger nå opptøyene i Ukraina øverst, og klikker en på Veiledning ligger det f.eks. tips om hvordan bruke Scrapbook. Ja, her kan en finne mange nyttige tips som en ikke visste at en hadde bruk for:)
Svært nyttig for meg å få følge ditt liv med NDLA siden oppstarten i 2007. Det fjerde avsnittet beskriver noe som gjelder for mange. Jeg registrerer at du er på jakt etter kunnskaping.
SvarSlettJeg tok en runde etter dine anbefalinger og ble særlig glad for NDLA film.
Takk for at du engasjerer deg! Jeg opplever å bli sett, og får tro på at det jeg produserer kan bidra til aktivitet og refleksjon hos andre. Da er det meningsfylt å dele...:)
SvarSlett